Letupan di Jakarta: PDRM isytihar amaran peringkat tertinggi

Inspector-General of Police, Khalid Abu Bakar speaks during a press conference after visiting the i-City in Shah Alam on October 8, 2014. The Malaysian Insider/Najjua Zulkefli

KUALA LUMPUR, Khamis – Susulan insiden pengeboman di Jakarta, Polis Diraja Malaysia (PDRM) meningkatkan amaran keselamatan negara ke tahap paling tinggi, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Dalam kenyataan selepas insiden itu di ibu negara Indonesia, beliau berkata langkah-langkah keselamatan telah dilaksanakan di tempat-tempat awam seperti pusat beli-belah dan tempat tarikan pelancong.

“Langkah berjaga-jaga tambahan akan dilaksanakan di kawasan sempadan untuk menghalang kemungkinan penyusupan elemen-elemen keganasan,” katanya.

Beliau menegaskan mereka yang berada dalam pemantauan polis kerana dicurigai berkaitan aktiviti pengganas, juga akan dipantau dengan teliti.

Katanya, polis mahu memberi jaminan kepada orang ramai bahawa semua anggota polis di seluruh negara berada dalam kewaspadaan dari semasa ke semasa.

“Kami sedang memantau dengan teliti perkembangan terkini bagi memastikan keselamatan dan sekuriti rakyat terjamin,” kata beliau.

Khalid berkata polis telah meningkatkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelak insiden serupa daripada berlaku di Malaysia sejak beberapa bulan kebelakangan ini susulan beberapa insiden berkaitan pengganas yang berlaku di seluruh dunia.

Menurut laporan media, sekurang-kurangnya enam orang termasuk tiga anggota polis terbunuh manakala beberapa yang lain cedera dalam siri letupan di kawasan berhampiran sebuah pusat beli-belah di Jakarta hari ini. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian