PKR, DAP, PAN ikat perjanjian politik 9 Januari ini

wan-azizah
KUALA LUMPUR, Selasa – Pakatan harapan akan mengadakan satu persidangan di Shah Alam, Selangor pada 9 Jan bagi memeterai Perjanjian Pakatan Harapan di antara PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (PAN).

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, perjanjian itu diadakan bagi memastikan ketiga-tiga parti itu dapat bekerjasama dalam sebuah kesatuan politik yang mampan, di samping memastikan perpecahan yang berlaku dalam Pakatan Rakyat sebelum ini tidak berulang.

“Rundingan dan perbincangan untuk memuktamadkan Perjanjian Pakatan Harapan telah bermula sejak pertengahan Oktober 2015 sejurus selepas pelancaran Pakatan Harapan (pada tahun lepas),” katanya pada sidang media di ibu pejabat PAN, di sini hari ini.

Turut hadir ialah Presiden PAN Mohamad Sabu, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dan Ketua Sekretariat Pakatan Harapan Datuk Saifuddin Abdullah.

Intipati perjanjian itu, antara lain, menggariskan prinsip dan kaedah dalam membuat sesuatu keputusan; prinsip dan kaedah menyelesaikan pertikaian di antara parti; penentuan kerusi yang ditandingi dalam sesebuah pilihan raya; serta prinsip dan kaedah sekiranya perjanjian dilanggar mana-mana parti.

Ditanya sekiranya PAS akan dijemput ke persidangan itu, Dr Wan Azizah berkata, perjanjian pada hari berkenaan hanya melibatkan peranan PKR, DAP dan PAN sahaja.

Ketika diminta menjelaskan hubungan antara PKR dan PAS di Selangor susulan perjanjian itu, beliau berkata, perkara itu tidak menjadi isu.

“Hubungan (dengan) PAS di Selangor tidak terlibat, kerana kami bekerjasama dalam sesetengah perkara sahaja. No issue,” katanya lagi. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian