Seragamkan kurikulum maahad tahfiz di seluruh negara: Ahmad Zahid

zahid hamidi 4ALOR GAJAH, Ahad — Kurikulum maahad tahfiz di seluruh negara perlu diseragamkan untuk menghasilkan huffaz profesional cemerlang yang mampu menyumbang kepada pembangunan negara, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata penyeragaman kurikulum itu dapat mengelakkan ‘caca marba’ dalam sistem pendidikan maahad tahfiz di negara ini dan mewujudkan satu silibus berkesan untuk maahad tahfiz tersebut.

“Saya selaku TPM (Timbalan Perdana Menteri) amat menggalakkan agar banyak maahad tahfiz ditubuhkan di seluruh negara oleh kerajaan negeri, persekutuan, swasta atau orang persendirian.

“Tetapi saya menyeru kepada pengendali sekolah ini mesti mempunyai satu kurikulum khusus seluruh negara. Ada juga pondok buruk, banglo tinggal jadi maahad, bukan kita tidak mahu banyak huffaz tetapi kita mahu ada juga kualiti, ada nilai akademik dan Quranic,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Graduasi Program Huffaz Aqso Sekolah Menengah Imtiaz Ulul Albab 2015 di Masjid Tanah di sini hari ini.

Pada majlis itu seramai 76 huffaz diberi sijil dan anugerah setelah berjaya menyelesaikan program hafazan al-Quran dalam tempoh tiga bulan.

Turut hadir isteri timbalan perdana menteri, Datin Seri Hamidah Khamis, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin, Anggota Dewan Negara Tan Sri Mohd Ali Rustam, dan Exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Dan Teknologi, Teknologi Hijau dan Inovasi Negeri Datuk Md Yunos Husin.

Ahmad Zahid menyeru kerajaan negeri dan pihak terlibat agar bersepadu dalam membela kebajikan maahad tahfiz serta pelajarnya, supaya pelajar terbabit tidak ‘dizalimi’ dalam usaha mereka menimba ilmu.

“Di samping mencari pahala, jangan dizalimi dan ketepikan hak anak-anak ini untuk hidup selepas jadi huffaz. Mereka harus ada nilai akademik, nilai ekonomi dan nilai terbaik,” katanya.

Sehubungan itu, beliau tidak mahu huffaz di negara ini hanya sekadar menjadi imam masjid atau surau semata-mata, sebaliknya menjadi tokoh profesional yang kaya dengan ayat al-Quran.

“Saya mahu mereka jadi jurutera, Panglima Angkatan Tentera, Ketua Polis Negara yang mampu jadi imam, jadi khatib baca khutbah bukan sahaja hari Jumaat tetapi pada Hari Raya,” katanya.

Mengulas mengenai huffaz yang dilahirkan sekolah tersebut, Ahmad Zahid melahirkan rasa bangga memandangkan sejak penubuhannya pada 2010, sekolah itu mampu melahirkan huffaz yang berkualiti dan mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran daripada 20 universiti terkemuka dunia.

“Alhamdulillah… berkat komitmen isteri saya dan adik beradik beliau, kita berjaya. Allah uji saya dan isteri, kita tahu ujian demi ujian datang. Tiada perkara yang mudah, tetapi berusaha lebih keras dan bijak, untuk capai kejayaan itu sukar tetapi untuk mempertahankan kejayaan lebih sukar,” katanya.

Tapak bagi pembinaan Sekolah Menengah Imtiaz Ulul Albab itu diwakafkan oleh keluarga Hamidah dan Ahmad Zahid serta isterinya masing-masing merupakan pengasas dan timbalan pengasas sekolah berkenaan.

Sementara itu, timbalan perdana menteri berkata masyarakat Islam perlu bersikap terbuka untuk bekerjasama dengan kalangan bukan Islam dalam usaha menuntut ilmu.

“Saya rasakan untuk berjaya harus ada kerjasama erat tanpa mengira apa sahaja latar belakang agama, bangsa dan keturunan,” katanya. – Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian