Universiti awam diminta lapor pelajar ada masalah kewangan

idris_jusoh

PUTRAJAYA, Ahad — Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh mahu setiap universiti awam mengenalpasti pelajar yang menghadapi masalah kewangan untuk membantu mereka.

Beliau turut meminta Pejabat Timbalan Naib Canselor (TNC) Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) universiti-universiti berkenaan melaporkan status kebajikan pelajar kepadanya dalam masa terdekat.

“Saya faham ada pelajar yang malu ataupun tidak pasti di mana untuk mendapatkan bantuan.

“Ada juga yang menggunakan duit Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk membantu keluarga,” katanya dalam satu kenyataan berhubung isu pelajar universiti awam tiada duit membeli makanan hingga memudarat kesihatan diri.

Idris berkata, sememangnya menjadi keutamaan kementerian dan institusi-institusi pengajian tinggi (IPT) selama ini menjamin kebajikan pelajar dan membantu meringankan sebarang beban yang dihadapi mereka.

“Antaranya ialah mewujudkan pembiayaan PTPTN, kad siswa, mewujudkan tabung kebajikan, zakat dan khairat serta mengadakan program bantuan makanan percuma (kupon makanan, dan agihan makanan percuma) dan pembiayaan yuran, pakaian dan peralatan.

“Kita juga mempunyai sistem ‘pay it forward’ di mana pelajar akan membayar untuk dua makanan tetapi hanya mengambil satu makanan dan satu lagi untuk diambil pelajar yang memerlukannya,” jelas beliau.

Mengulas lanjut, Idris berkata peluang pekerjaaan dalam kampus turut diwujudkan dengan kadar RM3 hingga RM10 sejam seperti menjadi tutor atau bekerja di kafe.

Selain itu, kementerian dan IPT mewujudkan program pembangunan keusahawanan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran menjana dana.

“Usaha-usaha kebajikan pelajar dilaksanakan di pelbagai peringkat termasuk oleh Pejabat Naib Canselor dan TNC, kolej kediaman, persatuan perwakilan pelajar, dan kelab-kelab kebajikan.

Untuk mengelakkan isu pelajar lapar, Idris mencadangkan agar lebih banyak kupon makanan dan ‘prepapid meals’ disediakan seperti konsep ‘pay it forward’. — Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian