Graduan anak Sarawak patut diberi peluang isi jawatan guru agama

 

KUCHING, 28 Safar 1439H, Jumaat – Seorang penyokong kerajaan mahu supaya graduan bidang agama kelahiran Sarawak diberi peluang mengisi jawatan sebagai guru agama yang diwujudkan di sekolah-sekolah di seluruh negeri ini.

Datuk Dr Juanda Jaya (BN-Jemoreng) yang juga Timbalan Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak, berkata Sarawak mempunyai ramai graduan agama yang layak untuk mengisi jawatan tersebut.

Katanya, dalam tempoh empat hari lepas, pihaknya berjaya mengumpul 344 senarai nama mereka berkelulusan diploma dan ijazah dalam bidang agama menerusi Facebook, dan nama itu diserahkan kepada Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi negeri, Dr Annuar Rapaee hari ini.

“Sewajarnya anak Sarawak diberi keutamaan kerana merek lebih faham tentang budaya dan keperluan kita serta keadaan setempat.

“Tujuan kita ialah untuk memastikan graduan-graduan agama kita mendapat tempat. Kita tidak mahu peluang kerja yang ada di negeri ini dibolot oleh orang luar,” katanya kepada pemberita di luar persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini, hari ini.

Juanda berkata pada April lalu, pihaknya menyerahkan lebih 100 nama kepada Kementerian Pendidikan, namun hanya 46 diterima sebagai guru agama.

Sehubungan itu, beliau berkata adalah wajar kerajaan negeri dan pusat memberi perhatian dalam perkara tersebut dengan memberi keutamaan kepada graduan dalam kalangan anak Sarawak.

Sementara itu, Annuar berkata senarai nama graduan itu akan dibawa untuk perhatian kerajaan negeri dan pusat, selepas ini.

Bagaimanapun, beliau berkata calon-calon perlu melalui prosedur yang ditetapkan Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran bagi mengisi jawatan berkenaan. – Bernama

The post Graduan anak Sarawak patut diberi peluang isi jawatan guru agama appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian