ismakualaterengganu

Lapangan terbang Sanaa dibom

SANAA (YAMAN), 26 Safar 1439H, Rabu – Lapangan terbang Sanaa telah dibom, semalam, lapor ibu pejabat Yaman. Pemberontak Syiah Yaman mend...

SANAA (YAMAN), 26 Safar 1439H, Rabu – Lapangan terbang Sanaa telah dibom, semalam, lapor ibu pejabat Yaman.

Pemberontak Syiah Yaman mendakwa, gabungan ketenteraan pimpinan Arab Saudi yang bertindak mengebom lapangan terbang itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, kebanyakan lapangan terbang masih utuh dan bantuan akan dapat diterima sebaik sahaja mereka beroperasi semula.

Namun, pegawai Yaman di Sanaa, berkata landasan lapangan terbang dan menara kawalan lalu lintas udara telah rosak.

Pegawai PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan, Jamie McGoldrick berkata, kakitangan PBB telah melawat lapangan terbang dan bercakap dengan pihak berkuasa di sana, dan landasan, taxiway, terminal serta menara lalu lintas udara tidak terkena dan berada dalam keadaan baik.

“Ini tidak akan memberi kesan kepada operasi kami sebaik sahaja mereka menyambung semula,” kata McGoldrick dalam e-mel dari Amman, Jordan.

Gabungan yang disokong AS telah berperang di Yaman dengan pemberontak Syiah, yang dikenali sebagai Houthis, sejak Mac 2015.

Gabungan itu menutup semua laluan udara, darat dan laut Yaman minggu lalu sebagai tindak balas terhadap serangan peluru berpandu balistik pemberontak di Riyadh.

Gabungan itu berkata pada hari Isnin bahawa ia akan membuka semula laluan di kawasan yang dipegang oleh pasukan bersekutu dan melonggarkan sekatan yang telah dibangkitkan selepas menembak peluru berpandu itu.

Bagaimanapun, McGoldrick berkata, tiada petunjuk yang membuktikan pakatan itu sebenarnya membatalkan sekatan itu sejajar dengan pengumumannya. – Agensi

The post Lapangan terbang Sanaa dibom appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Related

TERKINI 2769781306165574151
item