Umat Islam jangan abai Baitulmaqdis, kata Hamas

GAZA, 8 Rabiulakhir 1439H, Rabu – Rakyat Palestin tidak akan melupai isu utama iaitu Baitulmaqdis serta tanah mereka yang dicuri, dan akan kekal berdepan dengan cubaan rejim Zionis untuk membahagikan bandar suci itu, kata Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas).

Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh berkata, rejim Israel cuba memutarbelitkan fakta sejarah dan realiti di tanah suci bagi membuktikan ianya adalah hak mereka, tetapi keunikan yang ada di dalam Baitulmaqdis itu menggagalkan usaha rejim Tel Aviv.

Katanya, sejarah panjang Baitulmaqdis menunjukkan kota itu mampu mengalahkan penjajah serta mempertahankan fakta Islam, selagi rakyat Palestin, orang Arab dan negara Islam tidak mengabaikan tanah suci itu atau menyerahkannya kepada Zionis.

Sehubungan itu, beliau menyeru negara-negara Arab dan Islam untuk menyusun strategi, dan bertindak cepat mempertahankan Baitulmaqdis daripada kesan keputusan Amerika Syarikat (AS) mengisytiharkannya sebagai ibu negara Israel dan akan memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv.

“Orang Arab dan umat Islam mesti bertindak cepat sebelum Amerika mengisytiharkan dan mengiktiraf negara Israel, menggantikan penempatan, dan menghancurkan hak rakyat Palestin kembali ke tanah mereka,” katanya.

Haniyeh menggesa Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang diterajui Presiden Mahmoud Abbas dan Fatah, menyatakan pendirian yang jelas terhadap perkembangan yang berlaku dan menghentikan kerjasama dengan rejim Zionis, selain menamatkan Perjanjian Osla buat selama-lamanya.

Beliau berkata, tindakan menghalang Amerika melaksanakan keputusannya adalah dengan mengaktifkan penentangan bagi mempertahankan Baitulmaqdis daripada ancaman AS dan Israel. – Agensi

The post Umat Islam jangan abai Baitulmaqdis, kata Hamas appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian