Rejim pengganas Israel hapus kampung Bedouin Palestin

BAITULMAQDIS, 6 Jamadilakhir 1439H, Khamis – Rejim pengganas Israel bercadang untuk mengusir penduduk Umm Al-Hiran, sebuah kampung Palestin Bedouin di Negev, dalam masa terdekat untuk pembinaan sebuah bandar baru Yahudi di tanah milik Palestin.

Ketua pihak berkuasa Israel, Yair Maayan berkata pihak berkuasa Israel telah mengeluarkan notis pengusiran, sambil menambah rancangan untuk memaksa penduduk kampung tinggal di Hura, bandar Badouin yang diluluskan kerajaan.

“Umm Al-Hiran akan dihabuskan menjadi sebuah bandar baru, Hiran, yang akan dibina di Palestin, yang akan dijadikan penempatan Yahudi dan akan dipaksa keluar pada bulan April.”, katanya.

Pelan negeri Israel telah disokong oleh Mahkamah Agung.

Penduduk Badwi Palestin Umm al-Hiran menghadapi pengusiran buat kali ketiga, mereka telah diusir pada tahun 1948 dan sekali lagi pada tahun 1956.

Aktivis tempatan Raed Abu al-Kaeean memberitahu Post Jerusalem bahawa polis telah memaklumkan kepada penduduk bahawa mereka harus meninggalkan pada 1 April ‘atau diusir secara paksa.

Beliau menambah bahawa polis telah melawat kampung untuk merancang bagaimana untuk membuat serangan dan memusnahkan kampung. – Agensi

The post Rejim pengganas Israel hapus kampung Bedouin Palestin appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian