Penyerang Manchester dikenali sebagai Salman Abedi berketurunan Libya

LONDON, 27 Syaaban 1438H, Rabu – Polis menamakan seorang pemuda berketurunan Libya, Salman Abedi, 22 tahun, sebagai pengebom yang meletupkan dirinya di konsert Ariana Grande di Manchester, membunuh 22 penonton dan mencederakan puluhan yang lain.

Pada masa yang sama penyiasat meneruskan buruan terhadap beberapa individu yang disyaki ada hubungan dengan penyerang, kata polis London, hari ini.

Dilahirkan di Manchester pada 1994, Salman adalah anak kedua daripada empat beradik dan ibu bapanya adalah pelarian Libya yang datang ke United Kingdom, lapor media British.

Laporan yang tidak disahkan mengatakan semua ahli keluarganya, kecuali dua anak lelaki, telah pulang ke Libya.

Kumpulan militan IS semalam, mengaku bertanggungjawab dalam serangan malam kelmarin, tetapi pengintip Amerika Syarikat (AS) tidak dapat mengesahkan kebenaran dakwaan itu.

Sementara itu, polis Britain menyerbu dua kawasan di utara England, mematikan satu bahan letupan di salah satu kawasan dan dan menangkap seorang lelaki berusia 23 tahun di lokasi ketiga.

Perdana Menteri Britain, Theresa May dan polis berkata, Salman maut dalam serangan di Arena Manchester – sesuatu yang tidak diperkatakan oleh IS dalam dakwaan mereka, dan bercanggah dengan kejadian yang dinyatakan oleh pegawai British. – Agensi

The post Penyerang Manchester dikenali sebagai Salman Abedi berketurunan Libya appeared first on Portal Islam dan Melayu.

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian