Tak faham punca RUU Mahkamah Syariah dibantah: PAS

Mohd Amar Nik Abdullah

KOTA BAHARU, Isnin — Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menyifatkan mereka yang menentang atau mengkritik pembentangan usul Rang Undang-Undang Persendirian mengenai Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah)(Pindaan) 2016 di Dewan Rakyat minggu lepas, tidak memahami tujuan usul itu dibentangkan.

Beliau berkata, usul itu dibentangkan untuk memartabatkan Mahkamah Syariah dan ia hanya melibatkan umat Islam.

“Kita membawa usul ini adalah untuk memartabatkan Mahkamah Syariah supaya mereka boleh kenakan hukuman yang lebih tinggi berbanding sekarang hanya diberi kuasa untuk menjatuhkan hukuman tidak melebihi tiga tahun penjara, RM5,000 denda dan enam sebatan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Kunci Rumah kepada pembeli di Taman Kurnia Jaya, Pengkalan Chepa, di sini, hari ini.

Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan berkata, sememangnya cadangan pindaan akta berkenaan perlu mendapat kerjasama daripada kerajaan persekutuan kerana kerajaan sendiri memang ada hasrat untuk menaikkan taraf Mahkamah Syariah.

“Saya yakin sekiranya ada perbincangan secara objektif, secara ilmiah dalam masa beberapa bulan ini, saya merasakan ramai orang yang akan faham.

“Seperti juga ketika kerajaan memperkenalkan perbankan Islam, takaful Islam, masa itu ramai yang sangsi dan pertikai tetapi bila lihat banyak faedahnya kepada masyarakat, maka ramai yang ikutinya termasuk orang bukan Islam yang menyimpan dan membuat pinjaman,” katanya. — Bernama

Sumber

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Dr Mat Rofa bodoh? Pensyarah dan pelajar universiti tempatan juga bodoh?

ASEAN tolak cadangan halalkan beberapa jenis dadah

Forum Maal Hijrah 1443H: Cabaran Menghadapi Norma Baharu: Masalah Kesihatan Mental, Peranan Agama Sebagai Penyelesaian